Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esküvői hagyományok, esküvői babonák

2012.06.01

A menyasszony kezének megkérése

Régen a vőlegény a lány apjának engedélyét kérte a lánya elvételére, amely alkalommal a hozomány megvitatására is sor került. Mára már ez a fajta lánykérés nem jellemző. A tradicionális szokásokat követők az esküvői ceremónia részeként a vőféllyel mennek a menyasszonyért és kérik ki a háztól.

Menyasszonyi ruha

Menyasszonyi ruhaA menyasszonyi ruha fehér színének választása az ókorra vezethető vissza. Bár mára ez a jelentése elhalványult, régebben a menyasszonyi ruha a tisztaságot és a szűziességet jelképezte. Napjainkban egyre gyakoribb, hogy nem fehér ruhában állnak a menyasszonyok az oltár elé, noha sokan – kevésbé gondolva annak szimbolikájára – egyszerű, nemes szépsége miatt választják mégis a fehéret. Számtalan babona született arra vonatkozóan, miszerint szerencsétlenséget hoz, ha a menyasszony is dolgozik az esküvői ruha elkészítésén, vagy ha az esküvő előtt a vőlegény meglátja a menyasszony ruháját.

Esküvői fátyolFátyol

A fátyol az ártatlanság és lányság jelképe az esküvőn. A babona szerint a fátyol megvédi a menyasszonyt a szemmel veréstől, de a régi germán hit szerint a gonosz démonoktól. A fátylat csak az esküvő napján szabad a menyasszony hajába tűzni, mert máskülönben hamar megromlik házassága. A fátylat csak a menyasszony hordhatja, azt mondják az a koszorúslány, aki felpróbálja a fátylát, elcsábítja majd az ifjú férjet.

Cipőtalp

Török szokás szerint a menyasszony új esküvői cipője talpára írja hajadon barátnőinek nevét, mivel azt tartják, az a hajadon köt legközelebb házasságot, akinek a lakodalom után a neve olvasható marad rajta.

Menyasszony torta

A menyasszonyi torta szimbóluma szintén az ókorba vezethető vissza, ahol a menyasszony fején egy tortát törtek össze a termékenység jelképeként.

Koszorúslányok

A hagyomány szerint a koszorúslányoknak az a feladata, hogy megvédjék a menyasszonyt. Mindannyian ugyanolyan ruhát viselnek, hogy ezzel megtévesszék a rossz szellemeket. Más értelmezés szerint a koszorúslányok a menyasszonyétól eltérő ruhát viselnek, és még a vőlegény előtt lépnek be a templomba, hogy elűzzék a rossz szellemeket. Persze ez a babona is többféle verzióban él, így például egy másik változat szerint a koszorúslányok a menyasszony lakóhelyéről származó lányok, akiknek az esküvőn nyílik esélyük arra, hogy ők is mielőbb elkeljenek, és azért viselnek egyforma ruhát, hogy esélyeik egyformák legyenek.

RózsasziromszórásRózsasziromszórás

Az egyik legszebb szokás, hogy az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok rózsaszirommal hintik tele. A termékenység szimbólumán túl a rózsaszirmok segítenek elegyengetni a házasság sokszor viszontagságos útját.

Rizsszórás

Ázsiából származó ősi szokás, amely során az összegyűlt násznép az esküvői szertartást követően dobálja meg az ifjú párt rizzsel. A rizs a rózsasziromhoz hasonlóan a termékenységet szimbolizálja.

Menyasszony-, menyecsketánc

A menyasszonytánc minden lakodalom központjában áll, a hagyományok szerint ezzel biztosítva a fiatal pár jövőjének alapjait. Mindenki, aki felkéri a menyasszonyt táncolni, egy kalapba pénzt dob, amelyet az esküvő végén megkap a fiatal pár. Egyes helyeken menyasszonyi ruhában, míg máshol piros menyecske ruhában szokás végig táncolni a menyasszonynak.

Pohártörés

Zsidó hagyomány, amelynek eredete Jeruzsálem elfoglalására és templomának lerombolására vezethető vissza. „Emelem Jeruzsálemet örömöm tetőpontjára!” (Zsoltárok 137:). Eszerint még a legboldogabb pillanatokban is meg kell emlékezni a zsidóság rossz helyzetéről, a Szentély hiányáról és a szellemi-fizikai pusztulásokról. Vannak, akik külön e célra vesznek egy poharat, míg sokan azt a poharat törik el, melyre az esküvői áldásokat mondták és az ifjú pár ivott belőle. A vőlegény jobb lábával rálép a földre helyezett üvegpohárra. Természetesen a legfontosabb, hogy minden jelenlevő gondoljon ennek a szimbolikájára. A pohártöréshez is társul több babona, így például az egyik legelterjedtebb az, miszerint addig lesz boldog a házasság, míg a pohár darabjaiból újra össze nem áll.

Cseréptörés

Germán szokás szerint az ifjú párra leselkedő rossz szellemeket cserép és porcelán tárgyak összetörésével üldözik el. A cserép és porcelánedényeket általában a menyasszony és a vőlegény töri össze, hogy ezzel boldogságuk tartós legyen, majd az összetört cserepeket közösen söpri össze, szimbolizálva összetartozásukat.

Régi, új, kék és kölcsönkapott

Ez az angolszász szokás egyre elterjedtebb hazánkaban is. Eszerint az esküvő napján a menyasszonynak viselnie kell valami régit, valami újat, valami kölcsönkapott dolgot és valami kéket, hogy mind esküvője, mind házassága boldog legyen. A régi a menyasszony eddigi hajadon életét szimbolizálja, az új a most induló életszakaszt. A kölcsönkapott a barátságot és a szerelmet jelképezi, hisz ezekre ugyanúgy vigyázni kell, mint a kölcsönkapott dolgokra. A kék a hűség szimbóluma.

Csokordobás

A menyasszony az esküvő után háttal az összesereglett hajadon lányok elé áll és közéjük dobja a csokrát. A hagyomány szerint, akinek sikerül elkapnia, az lesz a következő menyasszony.

HarisnyakötőHarisnyakötő

A csokordobás analógiájára kialakult szokás, amikor a vőlegény a násznép jelenlétében veszi le kedveséről a harisnyakötőjét, hogy azután a nőtlen fiatalemberek közé dobja. Természetesen az lesz a következő vőlegény, aki elkapja a harisnyakötőt.

Menyasszony átvitele a küszöb felett

A közös élet kezdetének szimbóluma. A régi hiedelmek szerint az ifjú párt megzavarni készülő rossz szellemek a küszöb alatt bújnak meg, ezért legyőzve az utolsó akadályt a férj ölében emeli át feleségét a küszöbön, becsapva a gonosz szellemeket, hogy csak egy ember lépett be a házba.

Lakás feldúlása

E hagyomány lényege, hogy a vendégek rendetlenséget teremtenek a lakásban, esetleg elbarikádozzák az ajtókat is. Ez szimbolizálja, hogy a házasság sokszor hoz megpróbáltatásokat életükben, amelyeket együtt kell megoldaniuk.

Kenyér és só

Az esküvő után az ifjú párt kenyérrel és sóval kínálják, amiből mindketten esznek egy-egy falatot, annak jeléül, hogy innentől együtt osztoznak mindenen közös életükben. Szimbolizálja továbbá azt, hogy az életük során soha ne kelljen éhezniük.

Kisfiú az esküvőnKisfiú

E szokás szerint, azért, hogy a párnak fiúgyermeke legyen, a menyasszony ölébe egy kisfiút ültetnek a lakodalom során, míg kínai hagyomány szerint a nászágyon forgatják meg.

Konzervdoboz

Ez a modernkor szülötte amerikai szokás tulajdonképpen a germán eredetű cseréptörés szimbolikájára épül. Eszerint az ifjú pár autójára sörös-, üdítős- és konzervdobozokat kötnek, amelyek menet közben az úton csörömpölve elriasztják az ártó, gonosz démonokat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.