Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Furcsa babonák

2012.08.22

Vicces esküvői babonák

1. Az egyik ezen esküvői babonák közül az, hogy ki lép kinek a lábára a templomba belépéskor, vagy az oltár körül. Ha a menyasszony lép rá a vőlegény lábára, akkor ő lesz az úr a házban. Ám ha fordítva történik, a férfi teljesen jogosan lesz úr a házban. Az számít, hogy ki lép elsőnek.

2. Rossz előjel, ha a menyasszony fátyla leesik a helyéről.

3. Nem szerencsés, ha esküvő előtt fotózod le a menyasszonyt felöltözve az esküvői ruhájában.

4. Nem jó az sem, ha a menyasszonyi ruhát vagy fátylat felpróbálod. Annál is veszélyesebb, ha ezt a kettőt egszerre veszed magadra.

5. Jó jel, ha szép az idő, ha a vőlegény szivárványt lát, vagy ha találkozik egy kéményseprővel, avagy egy fekete macskával.

6. Ha az esküvőd napján esik, az a gazdagság jele.

7. A sírás az esküvőd napján szerencsét hoz.

8. Szerencsétlenséget hoz az, ha májusban van az esküvő. Amilyen hamar lehullanak a virágok, olyan hamar ér véget a házasságod.

9. Egyes tradíciók szerint nem szerencsés kivágott elejű menyasszonyi cipőt viselned, mivel a szerencse kivándorol a nyíláson keresztül.

10 Szerencséd lesz, ha egy boldog menyasszony fátylát viseled.

11. Az esküvőd éjszakáján ne cseréld le a papucsod, mert akkor a férjed is le fogod cserélni.

 

Menyasszonyi cipő talpa
Menyasszonyi cipő talpa

12. Egyesek úgy hiszik, ha a hajadon lányok ráírják a nevüket a

menyasszony cipő

jének a talpára, akkor a nyomdokaiba fognak lépni, azaz megházasodnak. De nagyon fontos, hogy a név ne törlődjön le.

13. Ha háromszor voltál már koszorúslány, nem fogsz férjhez menni.

14. Ha a fejedre teszik a fátylat az esküvő napján, te fogsz következő alkalommal vagy jövőre férjhez menni.

15. Ha elkapod a menyasszonyi csokrot te vagy a következő, aki férjhez megy.

16. A menyasszony nem viselhet gyöngyöket sem a ruháján sem ékszerként. A gyöngyök könnyeket jelentenek.

17. Rossz jel, ha egy nyitott sírhelyet, egy apácát vagy szerzetest látsz.

18. Szerencsétlenséget hoz, ha a vőlegény látja az esküvői ruhát akár csak válfára akasztva is vagy a menyasszonyt felöltözve abban, az esküvő előtt.

19. Szerencsétlenséget hoz, ha valamelyik házasulandónak a születésnapján van az esküvő.

20. Nem jó, ha a menyasszony fütyörészik az esküvőjén.

21. Ha eltörnek egy poharat, az elűzi a balszerencsét.

22. Balszerencse az, ha leejted, otthon hagyod, vagy elveszted a jegygyűrűket.

23. A nászasszony nem szabad terhes legyen. Nehéz házasságot jelent.

24. Az esküvő előtti éjszakán a pár külön kell aludjon.

25. Ha szökőévben szervezed az esküvőd, nem lesz szerencséd.

26. Ha két kislány készíti elő a pár ágyát, az a tisztaság jele.

27. Ha a menyasszony az esküvői cipőjét felveszi az esküvő után is, az azt jelenti, hogy még egyszer meg fog házasodni.

28. Nem jó, ha a menyasszony saját magának készíti elő a ruháját.

29. A menyasszonyi csokor nem tartalmazhat kálát. Ezt a virágot halottaknak viszik.

30. Nem jó, ha órát ajándékoz a menyasszony vőlegényének, mivel ezek szerint a házasságuk napjai meg vannak számlálva.

31. A menyasszony csakis a fő bejárati ajtón menjen be a házba.

32. Balszerencsét hoz, ha a menyasszony nem a jobb lábával lépi át a küszöböt, vagy ha megbotlik.

33. Szerencsét hoz, ha a menyasszony nem sír az esküvő napján.

34. Jó, ha a menyasszony arcára engedi a fátylat, amikor belép a templomba.

35. Ha esik az eső, szórjunk sót a tűzre ahhoz, hogy megálljon az eső.

Furcsa babonák

Igen, beismerem. Én is babonás vagyok. Nem megyek át létra alatt; vigyázok a tükrökkel; ha vissza kell mennem valamiért a lakásba, leülök; induláskor mindig a jobb cipőmet veszem fel először; nem ülök asztal sarkához; nem engedem, hogy körbesöpörjenek; ha kéményseprőt látok, nem engedem el a gombomat (még akkor se, ha biciklin ülök és a testi épségemet kockáztatom) és senkit nem előzök meg a lépcsőn. De azért vannak olyan hiedelmek, amik szerintem is durvák. Mármint vagy nagyon peches, vagy nagyon részeg volt, aki kitalálta őket. Itt van néhány kedvencem:

Soha ne foltozz ruhát akkor, amikor még viseled, mert balszerencse fog kísérni. – Kitalálom. Meg fogom szúrni magam!

Ha megnézed a gomba tövét, nem nő meg. – Ha ez nem csak a gombákra igaz, elképzelhető, hogy néhány fiúgyermekkel is így toltak ki a szülei…

Sosem szabad egy cipővel járni. Szülő halálát jelenti. – Még jó hogy ezt megtudtam, mert úgy terveztem, holnap nem lesz kedvem felvenni a bal cipőmet.

Amikor halat eszel, a farkánál kezdd enni, és onnan haladj előre, a feje felé. – Aki ezt kitalálta, biztos nem evett még hal rudat. Ott hogy döntöd el?

Ha egy lány elveszíti a harisnyatartóját, akkor korán meg fogják kérni a kezét. – Mert biztos véletlenül hagyja el, nem? És ezt senki nem veszi célzásnak…

A hetedik fiú nagyon sok dologban tehetséges, és sikeres lesz ebben a világban. A hetedik fiú hetedik fia a gyógyítás művészetével van megáldva. A hetedik lány hetedik lánya rendelkezik a jövőbe látás képességével. – Nágy á cálád!


Ha a matracot úgy fordítod meg, hogy amelyik része eddig az ágy fejénél volt, most a lábához kerül, akkor soha nem fogsz férjhez menni. A matracot soha ne fordítsd meg pénteken. – Szóval ne fordítsd meg a matracod. Soha. Főleg pénteken ne.

Létezik egy varázsige, amelynek a segítségével csalhatatlanul befolyásolni lehet a pénzzel kapcsolatos szerencsét. A varázsige akkor hatásos, ha esős napon hajtja végre az ember. Menj olyan helyre, ahol magyalbokor nő. Öleld át a magyalbokor törzsét, és mondd el háromszor az alábbi varázsigét.

"Magyalfa, ó, magyalfa,
Add, hogy legyek gazdag."

Ha ezt megteszed, akkor három hónapon belül szerencsésre fordulnak a pénzügyeid. – Magyarul: Ha esőben ölelgetsz egy bokrot és kántálsz, nem kell aggódni a kiadások miatt, mert az adófizetők pénzéből fogják finanszírozni a kezelésünket a vigyorgóban.

A fent említett intelmeket érdemes betartani, mert ki tudja…

Meg egy kérdés, miért csak olyan babonák vannak, hogy „nem mész férjhez” meg „korán megkérik a kezed”?  Mármint, miért csak nőkre vonatkozóak vannak? Olyan miért nincs, hogy „Ha sokat piszkálod az orrod, senki nem megy hozzád”? Vagy „Ha élet vasalsz az ingnek, lusta lesz a feleséged”?

Na mindegy. Olvastátok az igét, éljetek e szerint.

A babonák története

A babonák egyidősek az emberiséggel. Szinte minden korban megpróbálták az emberek elkerülni a bajt, s ehhez furcsa kis rituálék járultak az idők során.

Az egyik legismertebb babona a 13-as számhoz kötődik, és ha ez a dátum ráadásul péntekre esik, sokan inkább ki sem mozdulnak aznap, nehogy szerencsétlenség érje őket. Az 1800-1900-as évek Amerikájában annyira rettegtek a számtól, hogy sok felhőkarcolóban a 12. emelet után a 14. jön, és akad kórház, melyben nincs 13-as számú kórterem. 
 

ThinkstockNapóleon és Roosevelt szinte rettegett attól, hogy 13-an üljenek egy asztalhoz, így utóbbi például kéznél tartotta egyik titkárnőjét, hogy ha a vacsoránál valaki lemondaná a meghívást és 13-an lennének, beugorjon, s így elkerüljék a balszerencsét. Párizsban szinte bárki rendelhetett 14. vendéget asztaltársasághoz, és senki nem tartotta ezt szokatlannak - az intézménynek quatroziéme volt a neve.
Az 1960-as években az angol királynő németországi látogatása során a királynő vonatának vágányszámát is lecserélték 13-asról 12-esre, biztos, ami biztos.

Amerikában még az 1970-es években is jelentős gazdasági veszteséget is okozott a 13-as szám, mivel minden hónap e napján az emberek nagy része ódzkodott az utazástól, így nem váltottak jegyeket, egyesek nem mentek dolgozni és nem is vásároltak.

A13-as számhoz kötődő babonát sokan bibliai eredetűnek tartják, mivel az utolsó vacsorán Jézussal együtt 13-an ültek az asztalnál. Pénteken pedig a keresztre feszítés zajlott, így a péntek 13-tól való rettegés könnyen kialakulhatott. A középkori emberek úgy vélték, a pénteken végzett munka csak szerencsétlenséghez vezethet, ahogy az aznapi éhgyomorra történő tüsszentés is.
 

Thinkstock

Azok a számok

A számoknak egyesek szerint a kabbalisták óta tulajdonítunk nagy jelentőséget, ugyanis ők azt vallották, hogy a szám mindennek a lényege. A hetes például azért lett "kabala", mert az akkori tudósok hét bolygót ismertek, és hitük szerint a sorsot azok határozták meg. A hétnek is hét napja van, az emberi fejen pedig hét "kapu" (szemek, fülek, orrlyukak, száj). A 12-es szám a tökéletességet jelölte a 12 hónap, 12 óra, a 12 apostol nyomán. Mivel a 13-as szám ezen túlmegy, már megbontja a harmóniát, így gonosz, esetleg halált is hoz.

A népmesékben is jelen van a számmisztika, a hármas és a hetes a leggyakoribb. A világnak hét csodája van, a katolikus vallásban hét főbűn, sőt, Krisztus utolsó mondata is 7 szóból állt. Ma is élő babona a házasság hetedik évének különös jelentőséget tulajdonítani.

De nemcsak a Biblia lehet forrása a babonáknak, az Európában is elterjedt szerencseszövő pók legendája például a mohamedán vallásból ered. A hiedelem szerint Mohamed menekülése közben egy barlangban bújt el, egy keresztes pók hálót szőtt annak bejáratára, így az üldözők célt tévesztettek. Így lett a pók a mohamedánok szent állata, ennek európai változata pedig: a takarítás közben felszippantott pók szerencsétlenséget hoz.
 
Nagyon sok babona kötődik a tükörhöz is

A hiedelmek szerint ha összetörik a tükör, akkkor a lány hét évig nem megy férjhez, vagy hét évig szerencsétlenség lesz az ügyetlen ember sorsa. Ha a házban halott van, akkor szokás volt az összes tükröt letakarni, nehogy az elhunyt lelke csapdába essen valamelyikben. A magától leeső tükör pedig halálesetet jövendölt. A tükörfóbia kialakulása valószínűleg onnan ered, hogy régen az emberek tükör híján a vízben nézték magukat, s kutatták a jövőjüket. Ha a víztükör elmosódott, az halált jelentett. Ezt a babonát kapcsolták aztán annak megjelenése után a tükörhöz.
 

Thinkstock

Furcsa indiai esküvő

Az esküvőket is gyakran övezi babonafelhő, például ha a nász napján esik az eső, a menyasszony is könnyeket hullat majd a házasság során. Indiában ezen túlmennek, ott ugyanis olyan hidelem él, mely szerint ha az ember összeházasodik egy állattal, akkor a gonosz szellemek elmenekülnek. Emiatt egy kilencéves kislányt például egy kutyával adtak össze 100 vendég előtt, igaz, a szertartást csak a szellemeknek rendezték, nem kötelezték együttélésre a "feleket".


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.