Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Távozz tőlem Sátán!+Babonák

2012.04.20

A legtöbb hiedelmünk nem más, mint az ősi vallási-misztikus képzetek túlburjánzása. Egyes tárgyaknak, cselekményeknek természetfölötti hatást tulajdonító és bizonyos jelenségeket természetfölötti erők megnyilvánulásaként magyarázó tévhit a babona, legalábbis így határozza meg a szakkönyv. Fő ismertetőjele a rejtett összefüggések megléte, azaz mágikus jelentőség tulajdonítása bizonyos gyakorlatoknak. Köztük azonban semmilyen bizonyítható kapcsolat nem létezik, olykor a józan észnek is ellentmondanak. Ennek ellenére mégis befolyásolják életünket, sőt, szép lassan beleivódnak a hétköznapjainkba, és gátlásokat alakítanak ki, vagy önbeteljesítő jóslattá válnak. Gondoljunk csak bele, ha kiborul a só, vagyis — a hiedelem szerint — veszekedésre számíthatunk, akaratlanul is hajlamosak vagyunk vitát szítani. A babonás embert voltaképpen a megismerés vágya hajtja, de mivel ésszerű magyarázatot nem talál az ismeretlen jelenségekre, bizonytalanságának megszüntetése érdekében ebbe az irracionális világába menekül.


Szerencsét hoz a pók
Babonák minden nép életében megtalálhatóak. Talán leggyakoribb szereplői az állatok. A macska már a középkorban gonosz állatként jelent meg a boszorkánylegendák és -perek kapcsán, hiszen akkor úgy vélték, hogy a varázslók gaztetteik egy részét a csalafinta házikedvenc képébe bújva hajtották végre. A szerencsehozó pók legendája a mohamedán vallásban gyökerezik. A tanítás szerint amikor Mohamed menekülés közben egy alkalommal a Mekka környéki barlangokban rejtőzött el, egy keresztes pók gyorsan hálót szőtt a bejáratra. Ezzel úgy megtévesztette az üldözőket, hogy elvesztették a próféta nyomát, aki így megmenekült. Azóta a pók a mohamedánok szent állata, és nekik köszönhetően Európában is sok helyen szerencsehozónak tartják. Ezért lesz balszerencsés az, aki elpusztítja.


Lóhere és patkó
A négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse jelképe, amit egyfelől ritkaságával, másrészről kereszt alakjával (ördögűző) magyaráznak. Már a görögök is amulettként hordták. A papok azt állították róla, bármilyen betegséget meggyógyít. A britek még többet képzelnek e növény hatalmáról: szerintük megtalálóját képessé teszi arra, hogy a dolgok mögé lásson. Kelta eredetű hiedelmek szerint nagy szerencsét jelent a talált és a hét szeglyukú patkó. Sikere a feltételezések szerint sarló alakjával magyarázható, amely a kelták Holdistennőjét idézte, valamint azzal, hogy vasból készült, amelyet szelleműző fémnek tartottak.


A baljós nap: péntek 13-a
Ki ne izgulna legalább egy kicsit, ha megtudja, hogy mondjuk a vizsgája péntek 13-ára esik. Mindkét hiedelemnek saját jelentése létezik. A 13-as számtól való félelem, azaz a triszkaidekafóbia az ókorba nyúlik vissza. Még ma is sokan elkerülik ezt a számot, főleg a tengerentúlon tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Amerikában a felhőkarcolóknak nincs 13. emelete, a kórházakban pedig nincs 13-as szoba. A babonásabbak azon sem lepődnek meg, hogy az Apolló 13-nak a 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es (háromszor 13) indítóállványról meghiúsult. Az Egyesült Államokban olyannyira komolyan veszik ezt a babonát, hogy egyszerűen nem mennek dolgozni, és nem szállnak repülőre péntek 13-án. Sokan attól is rettegnek, hogy tizenhárman üljenek egy asztalhoz, mert attól félnek, hogy közülük valaki hamarosan meg fog halni. Ezt Jézus utolsó vacsorájára vezetik vissza. A péntek — a néphit szerint — „gonoszjáró", nem alkalmas arra, hogy házasságot kössünk, új házba költözzünk, új állást vállaljunk, vagy nagy útra induljunk. Egyes helyeken még a pénteki körömvágást is veszélyesnek hitték. A pénteki nap „gonoszságát" azzal magyarázzák, hogy Jézust is aznap feszítették keresztre, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. A péntektől való irtózás egy másik gyökere talán az lehet, hogy a XIX. századig ez a nap volt Európában a hóhér napja, rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.


Az egyiptomi álmoskönyv szerint nem mindegy, mely napon tüsszentesz:

‹ Hétfőn
A terveid sikerülnek, a gondokat elfújja a szél, és baráti segítségre is számíthatsz.
‹ Kedden
Peches időszakod következik, nehezen érteted meg magad másokkal.
‹ Szerdán
Jó hírt kapsz, remek üzletet kötsz, levizsgázol.
‹ Csütörtökön
Álmaid beteljesülnek, illetve fél kézzel is elbánsz az ellenfeleiddel.
‹ Pénteken
A tervezett randi sikeres lesz, és a szerencsejátékban is nyeremény vár rád.
‹ Szombaton
Csalás, hazugság vesz körül, vagy valaki visszaél a bizalmaddal, partneredre valaki szemet vet.
‹ Vasárnap
Pénz áll a házhoz, más különleges élmények várnak rád, és a tanulásban is jó eredményekre számíthatsz.Évszázados magyar babonák

‹ Ha elszakad vagy pecsétes lesz a ruhád, és ezt csak otthon veszed észre, biztos lehetsz benne, hogy nagy baj elől menekültél meg.
‹ Ha esküvői menettel találkozol, szerencsés leszel a szerelemben.
‹ Ha kiömlik a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás várható.
‹ Ha a szekrény ajtaja magától nyílik ki, pénzügyi veszteség ér.
‹ Ha a bútor recseg, családi bajok várhatóak.
‹ Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik, ha magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit.
‹ Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse.
‹ Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencséd, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot.
‹ Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd.
‹ Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével.
‹ Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.
‹ Ha zsebkendőt adsz ajándékba, haragot jelent.
‹ Ha ollót ajándékozol, elvágod vele a barátságot.
‹ Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat.
‹ Ha a só kiömlik, veszekedés várható.
‹ Ha az ajándék virág papírjában tű marad, vége a barátságnak.
‹ Ha leesik a kés, acsarkodás várható, ha beleáll a padlóba, még nagyobb problémára számíthatsz.
‹ Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán.

 

Távozz tőlem, Sátán!
Nem csak horrorfilmek témája az ördögûzés!

Az Ördögűző című filmet körömrágva nézzük végig. Még akkor is, ha nem tartjuk elképzelhetőnek, hogy egy nap habzó szájjal arámi szövegeket mormoljunk férfihangon. Pedig a film nem csak a fantázia szüleménye!

Mielőtt egy kézlegyintéssel elintéznéd az ördögűzést mint a horrorfilmek egy népszerű kitalációját, érdemes megnézni, hogy mik a tények a témával kapcsolatban. Merthogy meglepőbbek, mint gondolnád! A katolikus egyház ugyanis régóta hivatalosan is elismeri a megszállottságot s az ettől való megszabadítás lehetőségét, azaz az ördögűzést. Úgy tartják, Krisztustól kapták a hatalmat ehhez a tevékenységhez. II. János Pál pápa ez év elején még azt mondta, hogy nem múlt időben kell a megszállottságról beszélni.


Az ördög ma is jelen van

Az Ördögűzők Nemzetközi Szervezete csakis exorcizmussal foglalkozik. Főként olyan esetek érkeznek ide, amelyekről általában kiderül, hogy pszichológiai problémák állnak a hátterükben. Felméréseik szerint csak minden ötezredik bejelentés minősül megszállottságnak. Ettől függetlenül a szervezet vezetője, a Rómában élő 79 éves Gabriele Amort atya erre a területre specializálódott tizennégy éve. Ezalatt már több mint negyvenezer ördögűzést hajtott végre. Vagyis Amort atya szinte összes napját a gonosz elleni harc teszi ki. Szerinte a fő probléma az, hogy ha meghalljuk az ördögűzés szót, a középkori boszorkányperek s a mai önavatott vajákosok jutnak az eszünkbe. Miközben szinte semmit sem tudunk arról, hogy mik az ismérvei a megszállottságnak, vagy hogy mit is csinál egy ördögűző pap. „Amikor az egyház nyilvánosan és tekintéllyel Jézus Krisztus nevében kéri, hogy egy bizonyos személy vagy tárgy oltalmat nyerjen a Gonosz befolyása ellen és kikerüljön uralma alól, akkor ördögűzésről van szó."– írja a Katekizmus. Ennek a legegyszerűbb formája a keresztelés, de vannak nagy ördögűzések is. Ezt azután alkalmazza a kinevezett pap, hogy a gonosz szellemek jelenlétéről megbizonyosodott. El kell döntenie, hogy a furcsa tüneteket produkáló ember nem csak beteg-e: akár fizikailag, akár mentálisan.


A Gonosz uralma alatt

A tünetek, bár rémisztőek lehetnek, azért mégis mutatnak hasonlóságot, így a megszállottság többnyire nagy biztonsággal megállapítható. A jelek lehetnek hallucinációk, furcsa képzelgések és feltűnően deviáns viselkedés is. Eközben a megszállott ember nem ura önmagának, olyasmiket tesz és mond, amit azelőtt soha. Sőt, olyan dolgokat is csinálhat, amit nem tanulhatott meg csak néhány nap alatt heccből, például holt nyelven ír vagy beszél, vagy óriási testi erőről tesz tanúbizonyságot. Az ő ura ilyenkor tehát az ördög, aki rajta keresztül nyilatkozik meg.


Harcos kereszt és szenteltvíz

Az avatott pap, aki Isten szolgája, az Úr segítségével veszi fel a harcot a gonosz ellen. Ennek az elméleti háttere, hogy a katolikus egyház szerint az ördög is Isten teremtménye. Abból kiindulva, hogy a teremtő mindig erősebb, mint az, amit teremtett, teljesen logikusan következik, hogy a pap Isten segítségével képes kiűzni az ördögöt abból az emberből, akit a Sátán megpróbált bekebelezni. Az ördögűzés azért nem mindennapi rutinmunka még az ördögűző papok körében sem. Komoly szellemi és fizikai igénybevételt jelent. Emlékezz csak az Ördögűzőre! Természetesen vannak olyan segédeszközök, amelyek megkönnyítik a szertartást. Ide tartozik mindaz, amitől a sátán nagyon irtózik: például az egyházi értékek hirdetése egy szónoklat keretében, az egyház jelképei és a megszentelt tárgyak – különös tekintettel a szenteltvízre és a keresztre. A kézrátétel is bevett szokás az ördögűző szertartás alatt. A legjobb, ha az egész ceremónia a templomban, de legalábbis zárt helyen történik, ahol a falakon Jézus Krisztus és Szűz Mária képei láthatók. Fontos, hogy ebben a helyzetben a kereszténység jelképének, a keresztnek felfokozott értéke van, hiszen olyan ember használja tudatosan, akinek a hite erős, mint egy szikla.

Az ördögűzés szertartását a Vatikánban szabályozzák. A régi hagyományok nemrég újultak meg. Erről ad leírást a latin nyelvű Mindenféle ördögűzésekről és könyörgésekről című, kilencvenoldalas kézikönyv. Ebben javasolják először a pszichiáterekkel való együttműködést a diagnózis felállítására, és ebben tisztázzák újra, hogy a Gonosz jelen van a mai világban, és aktívan tevékenykedik is. Kiköti a könyv azt is, hogy a megszállottság felismerése után a papnak felsőbb engedélyt kell kikérnie a szertartás végrehajtására. A kézikönyvben megtalálható az ördögűzés során elmondandó teljes szöveg latinul, de az írást már fordítják a világ többi nyelvére is. A leggyakrabban használt mondat itt a „Távozz, Sátán!" A család is segíthet Persze joggal vetődik fel a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha a megszállott ember nem katolikus. Nos, ez esetben is az érsek engedélyét kell kikérnie a papnak, ő rábólinthat az ördögűzésre még ilyenkor is. Bár lehet, hogy ilyen körülmények között a „beteg" családjában fel sem merül, hogy az egyháztól kéne segítséget kérni, csak mert a rokonuk mostanában igen furcsán és szokatlanul viselkedik… A család és a barátok egyébként segíthetnek az ördögűzésnél, amennyiben így ítéli meg a pap. Ugyanis a szeretetük és az imájuk ugyanúgy növeli a sikeres szertartás kimenetelének esélyét, mint bármi más, amit közben alkalmaznak.


Teljes titoktartás

Akár sikeres az exorcizmus, akár nem, a vatikáni szabályzat megtiltja, hogy hírt adjon róla a média. Az újságíróknak, tévéseknek és fotósoknak is távol kell maradniuk az ördögűzéstől. Az azt végrehajtó paptól pedig elvárják a teljes diszkréciót. A titoktartás nem azért van, hogy nagy misztikusságba burkolózzon a pap, vagy mágikus rituálénak tüntesse fel. Egyszerűen arról van szó, hogy az illetékesek nem akarják, hogy szórakoztató délutáni programként kezelje bárki is ezt a nagyon komoly témát. Így pontos adataink nincsenek, és a média viszonylagos kizárása miatt egyáltalán nem is lehetnek arról, hogy hány ördögűzést hajtanak végre napjainkban. Arra nézvést, hogy ezekből mennyi sikeres és sikertelen, természetesen szintén nem állnak rendelkezésünkre statisztikák. Abban azonban legalább teljesen biztosak lehetünk, hogy a Vatikánban is elismerik az ördögűzést. Így aztán ha alapos a gyanúnk, hogy valakit a környezetünkben megszállt az ördög, akkor tudjuk, hogy hová fordulhatunk segítségért.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.