Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli babonák

2013.11.19

A tél a babonák ideje

Megfigyelhető, hogy a téli időszakban több babonával találkozhatunk, mint a nyári hónapokban. Nem csoda, hiszen a nyárral járó szabadságérzet, a nyári munkák vidámsága nem sok kívánnivalót hagy maga után. Nem úgy a téli időszakban, amikor az emberek kevesebb szabadtéri programban vesznek részt. Iyenkor a fiatal lányokban csökken a házimunka iránti lelkesedés is. De vajon melyik fruska merte volna megkockáztatni a szerelmes csókokat? Inkább lesték az ég alját, és gyorsan elvégezték a házimunkát, kivitték a szemetet, nehogy elkerülje őket a szerencse. Nem is lehetett látni a házakban pókhálót, mert féltek, hogy pók fogja szőni a menyasszonyi fátylukat, ami azt jelentette, hogy nem lesz rendes fátyol a fejükön, vagyis nem fognak férjhez menni.

Karácsonyi babonák:

Karácsonyi lucabúza

A Magyar Katolikus Lexikon így foglalja össze: "Idővel a lucabúza eucharisztikus szimbólum lett, s mint ilyen a karácsonyi asztal szakrális ékessége: a kizöldellő búzaszem (a kenyér alapanyaga) a megtestesült Igének, az emberré vált Jézusnak jelképe. Népünk körében is ismert apokrif hagyomány szerint a búzaszemen rajta van az élő kenyérnek, Krisztusnak a képmása. 2. A magyar nép hite szerint (Mezőkövesd) a lucabúza annak jele, hogy még a vetés is eljön köszönteni az Újszülöttet. Algyőn szentelt vízzel öntözték a magokat, ill. a szájukba vett vízzel táplálták. A tápai asszonyok öntözés közben mondták: néköm kinyerem, jószágomnak legelője, zöld mezeje." A néphagyomány szerint a lucabúza azt jelzi, hogy milyen lesz a búzát elvető személy egészségi állapota a következő évben. Ez a hagyományra épülő babona, népszokás a családi összetartozást erősíti az emberekben. Ugyanis a Luca napján cserépbe vetett magból sarjadt növényt karácsony estéjén veszik elő a családtagok, és megszemlélik azt. Ha valaki előtt satnyának látszott a búzafű, sokkal nagyobb szeretettel fordultak felé.
 

iStockPhoto

Karácsony esti mákszórás

Azonos érdeklődéssel vették körül azt a személyt, aki a karácsony esti mákot véletlenül az asztalra szórta. Elég volt belőle pár szem, máris jobban figyeltek az illetőre, mert ez bizony betegséget vagy komoly anyagi veszteséget jelzett. Ez a hangulat növelte az összetartozás érzését, és ezáltal egész évben nagyobb figyelmet fordítottak a másikra, hogy megvédjék a lucabúza vagy a kiszórt mák által "megjövendölt" bajtól.

Új év, új lehetőségek. A legtöbb ember január elsején, lehet, hogy még az előző este mámorában, megfogadja, hogy ez az év más lesz. Felhagy a rossz szokásokkal, és egy új életet kezd. Aztán telnek a napok, hetek, és csak igazán kitartó emberek váltják valóra a fogadalmakat. De nem csak elszánt ígéretekkel tehetsz a sikeres évért, hanem ha hiszel a régiek hiedelmeiben, amelyek újév első napjára szólnak. Ha nem is válnak be, legalább nevettetek egy jót! Lássuk, mik a legelterjedtebb babonák!

Mit (t)egyél, hogy szerencsés legyél?

Legalább újév napján tedd félre a reformkonyhás szakácskönyvet, és semmiféleképpen ne egyél csirkét. A régiek úgy tartották, hogy ha újév napján baromfit fogyasztunk, az egész évre elkaparja a szerencsét, a pulyka ráadásul haragot is hoz a házhoz.

A halat, bár egészséges, inkább hanyagold, hiszen elúszik vele a szerencséd. Az újév a magyaros konyha szerelmeseinek kedvez, hiszen a malac hozza a szerencsét, mivel előtúrja. A népi megfigyelés úgy tartja, hogy újév napján, ha férfi lép be a lakásodba, ő hozza, viszont ha nő, akkor elviszi szerencsét. Szintén peches esztendőre számíthatsz, ha kiviszed a szemetest vagy bármit a házból.

Szeretkezz, ne háborúzz

Ezt az elvet alkalmazd január elsején, hiszen amit újév napján cselekszel, az fogja meghatározni egész évedet. Pihenj sokat, bár ez a szilveszteri buli után nem lesz nehéz. A veszekedéseket tedd félre, ne hozd fel a párodnak, hogy túl sokat ivott előző este. Inkább foglalkozz kellemes dolgokkal, mint például a szépítkezés. Ne végezz házimunkát, ne takaríts, ne moss, ha nálatok volt a házibuli, ne küzdj a konfettivel, úgyis még jövő karácsonykor is találsz belőle.

A pénz nem boldogít

Csak amit vásárolunk rajta! Ha szeretnéd, hogy pénz álljon a házhoz az új évben, egyél lencsét, babot, borsót, hiszen ezek a pénz alakjával, szimbolikus jelentésükkel hozzák a pénzt, a bőséget. Ha rétest sütsz, vagy eszel, az pedig tartóssá teszi a gazdagságot.

Ha nem akarsz semmiben hiányt szenvedni a következő évben, akkor legyen tele a kamrád minden jóval, semmi ne álljon üresen, például a liszt- és cukortartó. A hűtőszekrényben is legyenek finom ételek, mert akkor ez lesz jellemző az egész évre.

Kizárólag szerelmeseknek

Régen hagyomány volt, hogy a lányok gombócot főztek, melybe papírokon beletettek neveket, és amelyik gombóc feljött, az abban rejlő férfinév viselőjét gondolták jövendőbelijüknek. Nagy asztaltársaságban érdekes próba lehet, ha a lencsefőzelékben mandulát főztök, és az, akinek a tányérjába kerül, a babona szerint férjhez megy, megnősül abban az évben. Szintén régi szokás, de nemcsak a hozzá köthető jóslás beteljesedése miatt érdemes kipróbálnod a következőt. Éjfélkor kenjetek pároddal egymás szájára mézet, és úgy csókolózatok. Édes élvezeteken kívül, boldogság vár rátok az újévben.

Ha még nem találtad meg az igazit, akkor tegyél tükröt és fésűt a párnád alá, és éjszaka megálmodod jövendőbelidet!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.