Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kamaszkori szexualitás útjai

2012.10.29

A kamaszkori szexualitás kezdetei

A gyerekek kiskamasz korban, a nemi érés beindulásával feszültségeik csökkentésére találják alkalmasnak nemi szervük ingerlését. Ezt még nem nevezhetjük szexualitásnak, mert az ennél sokkal többet jelent! Aki megáll ennél a fázisnál, az nagyon sok mindent kihagy az életéből.

Az első ejakuláció és a maszturbáció

A maszturbáció az ifjúkori érés során jelentős. Egyesek bizonyos mértékben paradoxnak ítélik, de mindenképpen alapvető funkciója van abban az átmeneti időszakban, amely a nővel létesítendő erotikus kapcsolatot alapozza meg.

Az első ejakulációt a pszichével foglalkozó szakemberek megrázó eseményként tartják számon, mert még senki sem találta meg a módját, hogy miként kell az ifjút erre figyelmeztetni. Ugyanakkor ezt a megrázó élményt hatásosan sikerült elnyomni, ezt bizonyítja, hogy több mint kétezer meddőség miatt kezelt páciens túlnyomó többsége nem tudott visszaemlékezni, hogy mennyi idős korában volt az első ejakulációja.

Kétségkívül az első ejakuláció egy új viselkedésnek nyit teret. Az önkielégítés nevelési problémát jelent a szülőknek, ugyanis nyugtalanítja őket az a tudat, hátha gyermekük túlzásba viszi. Valójában az önkielégítés hiánya az aggasztóbb, mivel szorosan hozzátartozik az átmeneti periódushoz.

Az önkielégítés valóban segít levezetni azt a feszültséget, amit a szex-hormonok okoznak, amikor kamaszkorban elöntik a szervezetet. Ezt a fiúknak nem kell tanítani, maguktól is rájönnek. Amikor elkezdődik igazi szexuális életük – az első nővel –, azonnal megtapasztalják, hogy az mennyivel jobb, ha egy valós, élő személy a partnerük.

Segítünk Neked
Szeretnéd megosztani valakivel gondjaidat?

Tanácsot is szeretnél kapni?

Szakértőnk készséggel válaszol, ha aktuális családi problémáiddal, kapcsolataiddal, lelki gondjaiddal keresed fel őt.

Kattints ide »

A lányoknak nehezebb. Ők tanulják az önkielégítés módszereit olvasmányaikból, társnőiktől. Ha egy lány rászokik mondjuk a zuhanyra, vagy egy vibrátorra, akkor már nagyon nehéz (szinte lehetetlen) leszoktatni arról. Náluk ugyanis az első szexuális élmény imprinting jellegű, vagyis meghatározó. Ha jó volt, ugyanazt az érzést fogják keresni, de ha nagyon rossz, akkor elutasítják a szexet. És melyik férfi tudna versenyezni egy vibrátorral? Vagy egy zuhannyal? Ezért a legjobb, ha a kamaszlányok csak a saját kezüket használják, s azt se gyakran!

A fiúknak a magömlés kontrollját és késleltetését kell megtanulniuk, a lányoknak magát az orgazmus képességét, tehát hogy el tudjanak jutni az orgazmusig önkielégítéssel, majd párkapcsolatban.

A maszturbáció a nemi szervek kézzel történő ingerlését jelenti, ha a nő vagy férfi önmagának okoz kézzel szexuális izgalmat vagy kielégülést. Az önkielégítés fogalma annyival tágabb, hogy ezt is önmagának végzi az ember, de használhat a kezén kívül segédeszközt: párnát, paplant, plüss játékállatot, vízsugarat, vibrátorokat, gésa golyókat, vagy csak összehúzza combizmait, ringatózik, stb. hogy csak a leggyakoriabbakat említsem.

Egészen más a helyzet az önkielégítéssel felnőtt korban, amikor valakinek a párja idős vagy beteg, s nem élnek házaséletet, vagy elveszítette társát, s magányosan él. Akkor már nem kell attól tartani, hogy hozzászokik bármihez is. Nőgyógyászok szerint nőknél az orgazmus egy kismedencei nagytakarítás, tehát egészséges. Ezért nem árt, ha ezt néha megengedik maguknak. A kor előrehaladtával partner hiányában úgyis csökken a szexuális vágy, ezért már nincsenek azok a feszültségek, mint tinédzser korban.

Visszatérve a pubertás időszakára – lányoknál általában 11–12 éves korban, fiúknál 14 éves korban – az azonos neműekkel való kapcsolat egyrészről csökkenti a másik nemmel való szembesülés nehézségeit, másrészről pedig lehetővé teszi az azonnali összhang kialakulását. Ezt a kapcsolatot még semmiképpen nem nevezhetjük homoerotikusnak!

A homoszexualitás társadalmi megítélése
A homoszexualitás megítélése egyébként társadalmanként, koronként és vallásonként változik.

A görögök magától értetődőnek tartották, hogy az önkényeskedő Erosz Isten minden szerelmi vágyat szeszélye szerint adagol az embernek. Így alapjában bárki lehetett bárki szerelmének tárgya, ha az isteni önkénynek úgy tetszett.

A keresztény középkor az azonos neműek szerelmét bűnnek tartotta, mégis mindenkit éppúgy képesnek tartott erre, mint bármilyen más bűnre. Ekkor a homoszexualitást jogilag is büntették.

A XIX. századra kialakult az a meggyőződés, hogy a férfiak és nők „normális módon” csak a másik nemre reagálhatnak erotikusan, minden ettől eltérő jelenséget abnormálisnak tekintettek. A homoszexualitás, heteroszexualitás, biszexualitás, sőt maga a szexualitás szó is a XIX. század terméke. Abban az időben több jogász is homoszexuális volt, ők harcoltak azért, hogy ezt a szexuális beállítottságot jogilag ne büntessék. Ekkor került át a büntetendő cselekmények sorából a mentális betegség kategóriájába. 1973-ban az Amerikai Pszichiátriai Társaság már azt deklarálta, hogy a homoszexualitás nem tekinthető betegségnek. Ugyanez a Társaság 1993. januárjában a következőképpen foglalt állást: „A homoszexualitás a természetes emberi szexus egyik szélsőséges, de nem kóros megnyilvánulása”.

Magyarországon 1966. óta nem büntetendő a homoszexualitás. Egy 1991-ben készült 2000 fős reprezentatív felmérés szerint a választ adók többsége negatív módon viszonyul a kérdéshez, szerintük a nemiséget a társadalom egészére érvényes módon kellene szabályozni.

Tehát a szexualitás ma Magyarországon nem magánügy, hanem közügy. (Az a szemlélet, mely szerint a szexualitás magánügy, csak a vezetők, a felsőfokú végzettségűek és a legfelső jövedelmi ötödbe tartozó csoportoknál volt uralkodó, de ott is alig több mint 50%-ban.) A homoszexuálisok, illetve a leszbikusok aránya a népességben pontosan nem ismert, ilyen felmérés nem készült, de egyes becslések szerint arányuk kb. 1-2% lehet.

A heteroszexualitás kialakulása

Visszakanyarodva az azonos neműek iránti érdeklődés pubertáskorban megfigyelhető jelenségéhez, a serdülő amint elhagyja ezt a fázist, egyre erőteljesebben tart a heteroszexualitás felé. Eleinte csak általában a másik nem tagjai iránt érdeklődik, majd ráébred, hogy valaki különösen vonzza őt, gyakran csak a külső tulajdonságai miatt. Amikor azonban tényleg szerelmes lesz, már nemcsak a személy testi megjelenése, hanem egész lénye, viselkedése, egyedülállósága is megragadja.

Nincs minőségi különbség a hitvesi, a testvéri és a gyermeki szeretet között, csak az érzelemkifejezés módja különbözik. A szeretetnek azon jellemvonásai, hogy adni akar és hogy ingyenes, mindig állandóak. A szexualitás emlékeztet minden emberi lényt, hogy szeretetre született, és hogy alapvető hivatása a szeretet.

Mit és hogyan mondjunk el gyermekünknek a kényes témákról? Erről a Tudástárban olvashatsz összefoglalót. Nézz be a TUDÁSTÁRBA! »

A kamaszkori szexualitás

Kamasz önbizalom növelő tréning

A szexualitással a kamasz korban két alapvető baj szokott jelentkezni: vagy túl korán érdeklődik a kamasz a szexualitás iránt, vagy túl későn. A szex mindenképpen kényes téma. Az azonban biztos, hogy ha az ifjú bekerült a serdülő korba, akkor hamarosan itt az idő, amikor szexuális életet fog élni. Az egyik fiatal késleltetné ezt az időt, a másik siettetné. A kamaszok életében igen ellentmondásos kérdés, hogy mikor veszítsék el a szüzességüket.

A szex testi és lelki hatása, a biztonságos védekezés soha nem lerágott csont. Bármennyi is az információ, sosem elég, hiszen nap mint nap szembesülünk a tinédzser terhességekkel. Az önbizalommal teli élethez, a magabiztos viselkedéshez hozzátartozik az is, hogy az életünk „kényes” területeivel is tisztában legyünk. Tréningjeinken a kamaszok személyre szabott segítséget, tudást kapnak mindazokkal a témákkal kapcsolatban, amelyekről nem vagy ritkán szokás beszélni. A barátoktól, az Internetről szerzett tudásuk, információik a helyükre kerülnek, szükség szerint kiegészülnek, s a tudatosság az élet eme nehéz területén is segíti őket a helyes döntések meghozatalában.

Kamasz önbizalom növelő tréningA kamasz kor nehézségeinek leküzdésében segíted a gyermekedet, ha elhozod, vagy elküldöd a „Kamasz önbizalom növelő tréningre”.

A tréningen való részvétel előfeltétele egy rövid kérdőív kitöltése. A kérdőív két részből áll, az egyik részt a szülő tölti ki, a másik részt a fiatal.

A tréning 8 találkozásból áll, mely találkozások minden második szombaton történnek az alábbi indulási időpontok szerint.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.