Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyári étrend-nap szerelmeseinek!

2012.06.17

A forró időszakban legkönnyebb fogyókúrázni : rengetek friss zöldség, gyümölcs áll rendelkezésünkre, ráadásul csökken étvágyunk a nehéz ételek iránt.

Beléptünk a június hónapba, nyakunkon az üdülés időszaka a strandszezon. Vajon nem késő már elkezdeni a diétát? Nyilvánvaló hogy, pár hét leforgása alatt nem érünk el kiemelkedő eredményeket, de nincs is alkalmasabb időszak elkezdeni a diétát, mint a nyár.  Ha valamelyest eddig is odafigyeltél az étkezésedre, ne add fel..Könnyebb dolgod lesz nyáron ! Egyrészt a hidegebb évszakokban korlátozottabb a mozgás lehetősége, másrészt nehezebb ételeket kívánunk. Nyáron előtérbe kerülnek a gyümölcsök, saláták és akarva akaratlanul többet fogunk mozogni.

Alvási szokások

Révén hogy a reggeli étkezés legalább annyira fontos, mint egy fitness utáni nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy az ebéd időszakában kelünk fel. Ha nehezen alszol el a nyári hőségben éjfél előtt, akkor redukáld le az alvás hosszát : egy egészséges szervezetnek 8 óra alvás elégendő a regenerálódáshoz. Így máris nekiláthatunk a reggelinek 8-9 óra között.

Ajánlott ételek

Reggeli : tojás alaposan átsütve (ne képzeljük magunkat filmbe illő jelenetekbe : nyáron nyersen tojást fogyasztani semmiképp nem ajánlott, nagy a fertőzés veszély !) margarinos rozskenyér pirítva köretnek rajta paradicsom, paprika egyéb zöldségek. Gyakran keveri a köznyelv a margarint a vajjal : a margarin növényi olajokból és telítetlen zsírsavakból áll. A vaj nagy része telített zsírsavakból ami károsan hat az egészségre.

Ebéd : előételnek bármely könnyű gyömölcsleves megfelel : bőségesen szedjük meg tálunkat, ha a főétel kevésbé könnyed. főételek: hal, csirkesült : kifejezetten egészségesek a grillezett húsok

Vacsora: sonka, gépsonka köretnek bőséges saláták, gyümölcsök szezon szerint.

Az egész diéta alatt fogyassz sok vizet. Alkohol fogyasztás a diéta teljes tartama alatt tilos!

Tiltólista

édességek, sós rágcsálnivalók

gyorsételek

cukrozott üdítők

 

7 napos karcsúsító étrend nyári pluszkilók ellen

Szeretnél megszabadulni a nyári pluszkilóktól, de nem tudod, hogy melyik módszert válaszd? Dietetikus szakértőnk most a Ketogén-diéta megreformált mintaétrendjét ajánlja neked, amellyel az egészség károsodása nélkül szabadulhatsz meg a

Egy korábbi cikkünkben már olvashattál a módosított Ketogén-diétáról, amelyet dietetikus szakértőnk ajánlott neked. Most a diétához kapcsolódó, megreformált mintaétrendet ismerheted meg. A 7 napos menüt dietetikus szakértőnk állította össze. A diéta akkor lesz hatásos, ha az ételek mellé naponta 1,5-2 liter ivóvizet, vagy forrás vizet (500 mg/l körüli ásványi anyagtartalommal) is elfogyasztasz!

Az étrend maximum 30 gramm szénhidráttartalmú!

1. nap

Reggeli:
20 dkg paprika (2 db), 10 dkg füstölt lazaccal töltve, 1 dl író (8 gr szh)

Tízórai:
5 dkg málna (friss vagy fagyasztott), zöld tea üresen (3 gr szh)

Ebéd:
Paraszt omlett (12,5 gr szh)
Vágj apróra 5 dkg főtt burgonyát. Ha kész, párold meg 20 dkg nyers spenóttal együtt kb.10 percig 2 evőkanálnyi szűz olíva olajon. Verj fel 1 db tojást, keverj hozzá annyi sót, amennyit szeretnél, és süsd össze a krumplival. Az omlettet tálaláskor szórd meg piros paprikával.                     

Uzsonna:
2 dkg mandula, zöld tea üresen (1,5 gr szh)

Vacsora: Grill csirkemell, hagymás kínai kel saláta (5 gr szh)
A grill csirkemellet megveheted készen is.
Vegyél 20 dkg filézett, nyers csirkemellet, fűszerezd ízlés szerint sóval, őrölt borssal, fűszerpaprikával, majd 1 evőkanál olíva olajon 2x6 perc alatt süsd készre. A salátához párolj meg10 dkg póréhagymát 1 evőkanál olajon. Adj hozzá 20 dkg kínai kelt durvára reszelve, szórd meg kevés őrölt köménnyel és sóval. Önthetsz alá egy pici vizet is.                                                                                                                  

2. nap

Reggeli: 20 dkg paradicsom (2 db), 10 dkg enyhén sós gomolya túróval töltve (a túrót keverd ki 1 evőkanál szűz olíva olajjal) (11 gr szh)

Tízórai: 5 dkg szeder (friss vagy fagyasztott), zöld tea üresen (3 gr szh)

Ebéd: Sajtos spárga (7 gr szh)
20 dkg spárgát enyhén cukros-sós-citromleves vízben főzz készre, de használhatsz konzervet is). A spárgát tartsd melegen 1 evőkanál szűz olíva olajon, és még forrón szórd meg 2 dkg reszelt ementáli sajttal. 
                                                                      
Uzsonna:
2 dkg hántolt tökmag, zöld tea üresen (1 gr szh)

Vacsora: Bajai halászlé 1 evőkanál szűz olíva olajjal készítve, 1 dkg házi tésztával (7 gr szh)

3. nap 

Reggeli: Paprikás tükörtojás (6 gr szh)
15 dkg paprikát és 5 dkg póréhagymát karikázz vékonyra, és párold meg 1 evőkanál szűz olíva olajon. Üss rá 1 db tojást, sózd, borsozd és süsd meg.                

Tízórai: 5 dkg friss alma, zöld tea üresen (3,5 gr szh)

Ebéd:

Majorannás sertés sült, avókádós sült patisszonnal (13 gr szh)


Süss meg  20 dkg sertésbordát 1 evőkanál szűz olíva olajon majorannával, sóval fűszerezve. Szeletelj fel 20 dkg  tisztított patisszont, és a megsült hús olajában mindkét oldalát süsd készre 2-2 perc alatt. Keverj ki krémmé 5 dkg puha avokádót egy kis reszelt fokhagymával. Halmozd a hús mellé a sült patisszont és az avokádókrémet.



Uzsonna:

2 dkg mogyoró, zöld tea üresen (2 gr szh)



Vacsora:

Sonkás reteksaláta (5,5 gr szh)


20 dkg retket reszelj durvára, szórd meg 15 dkg metéltre vágott selyemsonkával, és keverd össze 1-1 evőkanál joghurttal, olívaolajjal.        



4. nap

Reggeli:

Kapros túróval töltött uborka (7 gr szh)


Felezz meg 20 dkg kígyóuborkát és kapard ki a magokat. Keverd ki 10 dkg túróval, 1 csomag apróra vágott kaporral, 1 evőkanál olívaolajjal. Ha kész, a masszát töltsd vissza az uborkába.



Tízórai:

5 dkg kivi, zöld tea üresen (6 gr szh)



Ebéd:

Marhapörkölt gombával (10 gr szh)


Kockázz fel 20 dkg marhacombot és 1 evőkanál szűz olíva olajon készíts marhapörköltet. Mikor majdnem kész, adj hozzá 30 dkg szeletelt, friss sampion gombát és együtt főzd őket készre.



Uzsonna:

2 dkg pisztácia mag, zöld tea üresen (3 gr szh)



Vacsora:

Sprotnis jégsaláta (4 gr szh)


Keverj össze 10 dkg füstölt sprotnit 20 dkg friss, felmetélt jégsalátával, 1-1 evőkanál joghurttal és olívaolajjal.                                                



5. nap

Reggeli:

10 dkg friss sampion gomba fejek, 10 dkg medve tömlős sajttal töltve (6 gr szh)     



Tízórai:

5 dkg narancs, zöld tea üresen (4 gr szh)



Ebéd:

Sült máj, karfiol körettel (10 gr szh)


Csíkozz fel 10 dkg sertés májat, szórd meg őrölt borssal és tedd félre. Karikázz fel 5 dkg póréhagymát. Főzz 20 dkg karfiol rózsát kb. 10 percig kissé sós-köményes vízben, majd párold meg a hagymát és a májat 2 evőkanál szűz olívaolajon. Ha kész, tálald a karfiol mellé és sózd meg.



Uzsonna:

2 dkg dió, zöld tea üresen (2,5 gr szh)



Vacsora:

Tarjás brokkoli (7 gr szh)


Darálj le 15 dkg tarját, majd pirítsd meg 1 evőkanál olívaolajon. Főzz ropogósra 30 dkg brokkolit kevés sós vízben. Ha kész, halmozd a tálra, és szórd meg az olívás darált tarjával.



6. nap

Reggeli:

Zeller tojással (5,5 gr szh)


Darálj le

10 dkg zellert, pirítsd meg 1 evőkanál olajon, majd 1 db felvert, kissé megsózott-borsozott tojással összekeverve süsd meg.



Tízórai:

5 dkg meggy (friss vagy fagyasztott), zöld tea üresen (6 gr szh)



Ebéd:

Pisztráng, padlizsánnal (10 gr szh)


Kockázz fel 20 dkg padlizsánt, sózd meg, majd szórd meg reszelt fokhagymával. Ha kész, pihentesd 5 percig. Tedd szűrőbe, nyomkodd ki és csepegtesd le. Irdalj be egy 25 dekás pisztrángot, sózd be, szórd meg kakukkfűvel, majd 1 evőkanál olíva olajon oldalanként süsd 5-5 percig. Forrósíts fel egy evőkanál olíva olajat, és párold meg a padlizsánkockákat 5-6 perc alatt. Frissen sült hallal fogyaszd.



Uzsonna:

2 dkg paradió, zöld tea üresen (1,5 gr szh)



Vacsora

: Virslis szójacsíra (7 gr szh)


Karikázz fel 15 dkg light virslit és vágj össze 10 dkg friss szójacsírát. Keverd össze őket egy tálban, és adj hozzá 1-1 evőkanál joghurtot, olívaolajat.



7. nap

Reggeli:

Joghurtos sárgarépás uborkasaláta, sült lecsókolbásszal (7 gr szh)


Keverj össze 5 dkg vékonyra reszelt sárgarépát 15 dkg durvára gyalult uborkával, kevés sóval, és 1 evőkanál joghurttal. Piríts meg 1 evőkanál olajon 15 dkg felkarikázott lecsókolbászt, és locsold meg a visszamaradt olajjal a salátát.



Tízórai:

5 dkg eper (friss vagy fagyasztott), zöld tea üresen (3,5 gr szh)



Ebéd:

Rozmaringos tonhalszelet, kelbimbóval

(10 gr szh)


Sózz meg 20 dkg tonhalszeletet és fűszerezd rozmaringgal. Közben főzz meg 25 dkg kelbimbót sós, babérleveles vízben. A fűszeres hal mindkét oldalát süsd át 2 evőkanál olívaolajon. Ha kész, tedd tányérra, és halmozd mellé a leszűrt, lecsepegtetett kelbimbót. Végül locsold meg a maradék olajjal.



Uzsonna:

2 dkg hántolt napraforgó mag, zöld tea üresen (3,5 gr szh)



Vacsora:

Fejtett bableves (6 gr szh)


Készíts levest 3 dkg fejtett babból, kockázott 2 dkg sárgarépából, 2 dkg zellerből, 2 dkg petrezselyemgyökérből, 1 dkg póréhagymából, ízlés szerint sóval, fokhagymával, borssal és pulykamellel. Piríts meg 1 evőkanál olajon 15 dekányi kockára vágott pulykahúst, majd add hozzá a zöldségeket. Ízesítsd és engedd fel 4 dl vízzel - 30 perc alatt főzd készre.



Nyári étrend a nap szerelmeseinek

Mindannyiunk örömére mindjárt itt a nyár, és a nyárral együtt eljön a napozás, vízparti pihenés ideje is. A nap szerelmesei számára a napbarnított bőr a természetességet, energikusságot jelenti.

És valóban: egészségünk megőrzéséhez, életünkhöz, jó közérzetünkhöz szinte nélkülözhetetlen a napfény. Fontos tehát, hogy fokozatosan szoktassuk magunkat a napfényhez, és megfelelő fényvédő termékeket is használjunk. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy étrendünkkel miként védhetjük magunkat az erős sugaraktól.
 

A Nap minden élet fenntartója, azonban mégsem teljesen veszélytelen: ha erős fényhez nem szokott szobanövényünket kitesszük a napra, rövid időn belül szinte elégnek levelei. Ugyanez történik velünk is, amikor az első melegebb napokon, vagy külföldi nyaralásunkkor kibújunk a majd’ egész testünket fedő kosztümből, ingből, öltönyből. A napsugárzás hatására ugyanis bőrünk több úton-módon is károsodhat (például szabadgyökök keletkeznek, melyeket nem mindig tud hatékonyan ártalmatlanítani szervezetünk), ezért hosszabb távon megfelelő védekezés nélkül a bőrrák gyakorisága is fokozódhat.


Védelem belülről
Léteznek olyan anyagok, melyek belülről segíthetnek megvédeni minket a túlzásba vitt napozás ártalmaitól. Étrendünk bőróvó hatóanyagai pajzsként védhetnek a leégés ellen, csökkenthetik annak időtartalmát, de más előnyük is van: a napozás és a szoláriumozás komoly megterhelést jelent az egész szervezetnek, öregíti a bőrt, fokozhatja a bőrrák rizikóját, ezt azonban egyes vitaminok (C-vitamin, E-vitamin), ásványi anyagok (pl. szelén), karotinoidok több kutatás szerint segíthetnek enyhíteni és megelőzni. 

 A karotinoid béta-karotin sárgarépában és sárgabarackban, a lutein főként a spenótban, káposztafélékben, a likopin elsősorban a paradicsomban található nagyobb mennyiségben. Védő hatású polifenol vegyületek a zöld teában, borban fordulnak elő, míg az omega-3 zsírsavak a tengeri halakban. Érdekesség, hogy kutatásokban gyakran alkalmazzák sikeresen külsőleg is ételeink védőanyagait (így például a zöld tea kivonatot), az ezekkel dúsított fényvédő készítmények tehát még hatékonyabbak lehetnek.

Barnulás kiegészítőkkel?
A barnító és napozáshoz tervezett étrend kiegészítők használatát nem javasoljuk. Ezek általában béta-karotint tartalmaznak nagyobb mennyiségben, ám ha karotinoid vegyületből sok van, a természetes arányok eltolódhatnak testünkben, ami nem feltétlenül előnyös. Az a legjobb, ha ételeinkkel visszük be mindazt, amire szükségünk van, ezáltal a természetes arányokat megőrizve védjük egészségünket.

Étrend a nap szerelmeseinek:
Már hetekkel a napozás, szoláriumozás elkezdése előtt fogyasszunk gyakran tengeri halakat és teljes gabonákkal, búzacsírával pótoljuk B-vitamin igényünket. A búzacsírának olaja értékes E-vitamin forrás, akárcsak más hidegen sajtolt magolajok.
A paradicsomnak, paradicsom sűrítménynek is van bizonyos kedvező hatása, italként is, de általában véve érdemes arra ügyelnünk, hogy gyakran kerüljön asztalunkra friss zöldség és gyümölcs.  Napozás előtt közvetlenül és közben is a bőséges folyadékfogyasztásra érdemes odafigyelnünk. A vitaminok, főleg a C-vitamin és a karotinoidok pótlása érdekében 100%-os gyümölcs- és zöldségleveket, hűsítő zöld teát, limonádét ihatunk. A nap szerelmeseinek legideálisabb étrendje minden kétséget kizáróan a honlapunkon is ismertetett mediterrán étrend és a jól összeállított wellness étrend.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.